Allt mer går att hyra

17 oktober 2010

Texten uppdaterad 2011-11-17.

Samlingsportalen hyrahyra.se har nu nästan 80 000 annonser. Den tyska motsvarande hemsidan erento.com har över 1,2 miljoner annonser.

I Sverige går det nu bland annat att hyra kläder, vinrankor, folkdräkter och designväskor.

I Storbritannien, Nya Zeeland och Australien är det vanligt med leksaksbibliotek där man för en överkomlig slant kan hyra barnleksaker. I Sverige finns i alla fall leksaksbytardagar och klädbytardagar. I USA kan du hyra möbler, gardiner, hundar eller till och med en demonstrant.

Saknar du något? Starta egen uthyrningsverksamhet eller börja samarbeta med grannarna! Varje trädgård kanske inte måste ha en egen studsmatta…

Dessutom finns mycket gratis. Över hela världen erbjuder människor gratis sovplats i sina hem via couchsurfing.org

Tipsa de befintliga bokbiblioteken om att utvidga sin verksamhet, till exempel med verktyg. Vissa bibliotek lånar redan idag ut paraplyer och till och med gångstavar. Redan tidigare har de ju börjat låna ut filmer, skivor, tv-spel, med mera.

Gratis saker finns på ilovegratis.se, bortskänkes.se, skänkes.se, rensavinden.nu och syndattkasta.se  Det sistnämnda mest för Stockholm. På Facebook finns gratis saker via sökord som Bytes/Säljes/Köpes/Bortskänkes.

För den som vill köpa begagnat finns förstås också de klassiska second hand-butikerna och på nätet blocket.se och tradera.com, men där försvinner attraktiva saker betydligt snabbare än på de mindre gratissidorna.

Halva svenska folket har nu för tiden inget emot att få en begagnad julklapp. Fler alternativ till nyproduktion är en mycket positiv utveckling där både människor och miljö är vinnare på så väl kort som lång sikt.

Se även Naturskyddsföreningens tips på gröna gåvor och webbsidor likt de här ovan.

Göran Hådén

Intressant? Andra om ,ekonomi, , , , ,

5 Responses to “Allt mer går att hyra”

 1. Jeppe Says:

  Jag försökte önska ett presentkort hos hyrolek.se till barnen men de verkar tyvärr ha lagt ned efter att precis startat vad jag kunde förstå, synd! Tror att det måste vara lokalt på plats så att man slipper den höga fraktkostnaden för leksaker som Retoys leksaksbiblotek eller vad de kallar det i hammarby sjöstad. När det gäller båtuthyrning så finns det välfungerande lösningar över hela landet så att äga en egen på som ligger på land 50% av tiden och ligger vid bryggan 45% av sommartiden är egentligen helt onödigt och tar bara en massa tid och energi.

 2. Göran Hådén Says:

  En rad nya länkar till att dela prylar: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5403352

 3. Ann Says:

  Det finns en ny bortskänkes-sajt, GlobAround Container, som även visar saker som ges bort från andra sidor. Allt finns samlat på ett ställe så det blir lättare att hitta det man söker.

 4. Mirre Says:

  Om du letar efter gratis grejer på nätet är http://www.bastgratis.se/ en bra sajt. Där kan du hitta saker på rea, med erbjudanden eller helt gratis.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: