Årets julklapp: tid

15 november 2011

Företaget HUI (Handelns UtredningsInstitut) har idag utsett den färdigpackade matkassen till årets julklapp. Ur miljösynpunkt så kan det faktiskt vara deras bästa förslag hittills, även om utredningar av miljöeffekterna ur ett helhetsperspektiv ännu lyser med sin frånvaro. Ett miljötest av olika matkassar finns här.

Den färdigpackade matkassen är också en tidsrelaterad julklapp. Det är intressant med tanke på att En köpfri dag i samarbete med Tidsverkstaden föreslog tid som årets julklapp, vilket uppmärksammats i media. Våra förslag på hur man kan ge tid undviker dock konsumtion.

Istället för att ge varandra ännu fler prylar i julklapp – saker som vi ofta inte vill eller hinner använda så mycket – så kan vi istället ge varandra personliga presentkort där vi lovar att hjälpa till med något som sparar pengar och därmed tid. Till exempel reparationer, städning, massage, träning i mindfulness, vara barnvakt eller sy om gamla kläder. Eller varför inte göra som Dalai Lama nedan – önska dig ingenting. En garanterat bra kur mot stress och miljöförstöring.

Ting tar tid. Det tar tid att tjäna ihop till saker, det tar tid att välja ut saker och det tar tid att sköta om saker. Så köp mindre och få mer tid att leva istället.

Om vi tänker efter vad som är verkligt viktigt i våra liv, kommer de flesta av oss fram till att tid till det – och de – som betyder mycket för oss finns högre upp på önskelistan listan än prylar i paket. Så låt oss växla ting mot tid i jul.

Göran Hådén

Andra om en köpfri dag, , ekonomi, ,

Media: SVT, SR, SvD, AB, E24, Cision, Skånskan

Uppdatering: Naturskyddsföreningen har föreslagit överlevnad för en ål som årets julklapp.

One Response to “Årets julklapp: tid”


  1. Kanske blir det snart möjligt för media att titta på enskilda individers visioner om ett nytt ekonomiskt system, som skulle kunna ge oss vår TID tillbaka?http://tidskatt.se – eller: http://tidfaktorekonomi.wordpress.com/


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: