Konsumtionsboken för alla

3 januari 2010

Miljöförbundet Jordens Vänner har givit ut Konsumtionsboken – köpfrossa i en febrig värld. Det är en ganska kort bok av sex författare med olika aspekter på konsumtionssamhället. Boken är bra – både grundläggande och fördjupande.

Konsumtionssamhället grundlades främst genom reklamkampanjer i USA på 20- och 30-talet, och spred sig till övriga västvärlden på 50-talet. Med ett annat vägval då, så hade vi kunnat ha fyra timmars arbetsdag nu, istället för dagens ständiga jakt efter nya prylar som reklamen får oss att vilja ha.

Ting tar tid. Det tar tid att välja ut, att sköta om, att slänga, att jobba för att ha råd med, osv. Vi blir också ständigt missnöjda när vi hela tiden jämför oss med de som har mer än oss. Men det är ju inte ett överflöd av pengar och prylar som är livets mening.

Tillväxten fortsätter ändå att öka. Enbart mellan 1997 och 2007 ökade försäljningen av skor och kläder i Sverige med 64 procent! Varje svensk släpar i snitt hem tio kilo bomullsprylar varje år. Bomullsodling är det mest kemikalieintensiva av allt jordbruk och använder 25 procent av världens insektsgifter.

I dagens överflödssamhälle slänger vi ungefär 100 kilo livsmedel per person och år.

Allt vi köper får effekter – både för oss själva och hela världen. Efterfrågan på Playstation 2 bidrog till krig i Kongo 1998, på grund av jakt på tantal. Och det var ingen unik händelse, bara ett exempel.

Rika har råd att förstöra miljön mycket mer än fattiga. I en undersökning var det en fjärdedel av alla svenska flygresenärer som årligen tjänar över en miljon kronor efter skatt.

Boken innehåller också hållbarhetstips som att inte använda samma skor varje dag och saker som även de som annars inte är så intresserade av miljön tycker är bra, som klädbytardagar. Se kladbytardag.nu för nästa tillfälle nära dig.

Men vi kan inte lägga allt ansvar på individen. Det behövs politiska beslut som minskar den materiella konsumtionen och ett nytt ekonomiskt system som inte är beroende av att vi ständigt måste köpa mer och mer. De här frågorna behandlas nu på högsta politiska nivå i Storbritannien (regeringsrapporten Prosperity without growth?) och Frankrike (president Sarkozys kommission som utrett alternativ till BNP). Hög tid för Sverige!

Konsumtionsboken kan efterfrågas på bibliotek och/eller beställas från info@mjv.se för 65 kr.

Göran Hådén

Andra om: ,, ekonomi, nyordning, konsumtionskritik, , , , , , , , köpfria dagen, handel, , , , ,, , , , , och . Intressant?

One Response to “Konsumtionsboken för alla”


  1. Fan va bra skrivet! Det gäller att få ut dessa budskap, de är så enormt viktiga. Jag driver själv en ny blogg med samma linje. Hur ska vi byta ut detta tröga och tungstyrda konsumtionssamhälle som endast en bråkdel tjänar på. Kul att se att fler brinner för detta!

    Denna sida åker in på mina bokmärken. Fortsätt gärna att uppdatera! 😉

    Mvh Emil


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: