Istället för överkonsumtion och tillväxt – kortare arbetstid och välgörenhet

1 februari 2021


Tillsammans med forskare och miljöorganisationer skrev vi på SvD debatt här och här om hur ny forskning ännu tydligare visar att miljömålen knappast lär nås om vi förblir ett tillväxtsamhälle, dvs ett slöserisamhälle. Många tror att det är ökad effektivitet som ger tillväxt, men forskningen visar att tillväxt kommer när vi arbetar mer eller använder mer naturresurser. Så istället för mer pengar och prylar, behövs kortare arbetstid med balanserande åtgärder för jämlikhet.

Ett sådant vägval har folkligt stöd. Svenska folket är för att ”satsa på ett miljövänligt samhälle även om det innebär sänkt materiell levnadsstandard” och likaså när miljö ställs mot ”låg eller ingen ekonomisk
tillväxt”. Men riksdagen kräver ändå att minskade utsläpp ska förenas med tillväxt.

Varken miljömärkta varor eller återvinning ger möjlighet till evig tillväxt på en begränsad planet. Material klarar bara att återvinnas ett visst antal gånger och hela processen kräver energi som inte heller uppstår i ett tomrum. Även om alla världens varor vore miljömärkta skulle det inte räcka – volymerna måste ner. Nu.

Reor som Black Friday är heller ingen välgörenhet för konsumenter. Det är en del i en strategi att locka oss att totalt sett köpa mer än vi tänkt. Men riktig välgörenhet är ett utmärkt sätt att använda de pengar man sparar på minskad konsumtion.

När du konsumerar från fattiga länder når ofta bara någon enstaka procent av det du betalar fram till den fattiga producenten längst ner i kedjan, samtidigt som produktionen orsakar miljöförstöring. Med effektiv välgörenhet kan istället över 90 procent av det du skänker nå fram till världens fattiga.

Handel i stort kommer ju finnas kvar, så frågan är var just dina pengar gör störst nytta. Och då är alltså effektiv välgörenhet överlägset handel om du vill hjälpa världens fattiga. Se i så fall den nya guiden Ge effektivt från Effektiv Altruism Sverige.

Våra debattartiklar i SvD diskuteras också i podden Förnyarna här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: