Mer pengar = mer konsumtion = mer klimatkris

14 januari 2021

Image may contain: text that says '45 Figur 4: Utsläpp per capita Sveriges inkomstgrupper 2015 jämfört med 2030-malet 40 (tCO2/ar) 35 30 utsläpp 20 5 capita 15 Per 10 5 Utsläpp per capita (tCo2/ar) 2015 0 -Malap for utsläpp per capita for 1.5C till 2030 (tC02/ar) Rikaste 1% Rikaste 10% Mellersta 40% Fattigaste 50%'

Alla är vi ojämlika. Men vissa är mer ojämlika än andra.

En ny Oxfam-rapport visar att den rikaste procenten av svenska folket snarast behöver minska sin klimatpåverkan med över 95 procent, medan den fattigare halvan av folket ”bara” behöver drygt halvera för att nå samma klimatmål.

Det är en obekväm sanning för alla makthavare som själva tillhör de rikaste och som byggt förtroende på att klimatkrisen kan klaras utan minskad konsumtion och produktion. Dvs ”sagor om evig ekonomisk tillväxt” som Greta Thunberg kallade det.

Men se hur det går för makthavare som vågar erkänna att de haft fel, eller som vågar gå före på en väg som de flesta snart lär behöva gå. De får ofta ökad respekt. Hjälp gärna till att påminna makthavarna om det. Rikedom är inte att äga mycket, utan att sakna lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: