20-talet kräver noll nya prydnadsprylpresenter

30 december 2019

Robert Nyberg

Dags för 20-talet!

Hur många nya kläder behöver vi då för att vara varma?
Hur många nya tallrikar behöver vi då för att kunna äta?
Hur många nya stolar behöver vi då för att kunna sitta?
Hur många nya prydnadsprylpresenter behöver vi då?
 
Svaret är NOLL. Och det passar ju bra eftersom Naturvårdsverket redan 2008 klargjorde att konsumtionens klimatpåverkan behöver halveras till 2020.
 
Vi skulle komma väldigt långt med att bara fördela det som finns bättre. Det är inte hållbart att varje hushåll själva ska äga allt som någon gång kan behövas. Därför bör vi börja samäga de saker som sällan används.
 
Med god planering kanske det räcker med 20 vanliga borrmaskiner för en hel småstad att dela på, istället för tusentals som idag. Det vore en minskning med 99 procent.
 
I varje kommun och stadsdel ska det då finnas möjlighet att låna det mesta som kan behövas och få hjälp med reparationer. Det skulle frigöra massor med tid och pengar till att klara de grundläggande behoven för alla.
 
Det pågår en del intressanta initiativ i den riktningen med bibliotek som lånar ut mer än bara böcker, kommunal utlåning av idrottsutrustning i fritidsbanker och nyligen även starten av kommunal utlåning av instrument, spel, kameror och andra kulturprylar i Västerås kulturbank.
 
Klockan klämtar för klimatet och decenniet, så låt oss tillsammans ringa ut 10-talets ägoism och ringa in 20-talets köphetsfria förnöjsamhet och klimatsmarta lösningar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: