En köpfri dag i media 2019

23 december 2019

EKF 2019 foto

Här kommer ett urval av alla inslag i media och texter från oss i den årliga debatten om överkonsumtion vid En köpfri dag.

Vi erbjöd kreditkortsklippning mot skuldsättning, minut 7-10 i Aktuellt 29/11. Även inslag om det i Aftonbladet live, men det kan inte ses i efterhand. Bakgrunden är att över 400 000 svenskar har skulder hos Kronofogden och det ökar kraftigt efter Black Friday och liknande.

Som vanligt blev det mer uppmärksamhet i media som inte lever på reklam. Här den kanske bästa korta intervjun i radio om En köpfri dag i år, minut 15-21.

Här förklarar vi varför även fattiga förlorar på reor som Black Friday.
Här reder vi ut vad som är vad av alla reor och motreaktioner inför julen.
Här lanserar vi ordet nöjdskam som replik till anklagelserna om köpskam.

Det är fantastiskt att nästan hela miljörörelsen nu hakat på vår konsumtionskritik den här sista tredjedelen av 10-talet. Även om de ännu inte kommunicerar att samhället behöver välja mer tid istället för mer pengar för att på allvar minska överkonsumtionen.

Bland svenska folket är det nu hela 62 procent som inte har något emot att få eller ge begagnad julklapp (SIFO 2019). Trots över en timmes olika samtal där vem som helst fick ringa in och tycka till om “konsumera eller konsumindre”, så hade Karlavagnen i Sveriges radio, trots att de letade, svårt att hitta personer som var FÖR överkonsumtionen och inte fick betalt för att tycka det.

Globalt bekräftar en färsk studie att de flesta i både EU och USA anser att miljöskydd bör prioriteras även om det minskar ekonomisk tillväxt. I Frankrike har man till och med förbjudit fler än två reor om året. Italien bötfäller planerat åldrande. I Sverige finns också goda politiska förslag.

Så stort tack till alla er som hjälper oss att sprida budskapen!

Klipp kreditkort

One Response to “En köpfri dag i media 2019”

  1. Göran Hådén Says:

    Totalt uppmärksammades En köpfri dag hela 75 gånger i svenska dagstidningar 2019 enligt https://tidningar.kb.se, dvs i snitt mer än en gång per dagstidning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: