Var den förändring du vill se

11 november 2019

Ny bättre

Minns ni pojken som sålde sin ena njure för att ha råd med nya prylar? Nu uppges han vara svårt sjuk pga bristande funktion i den återstående njuren.

Jämte flickor som börjar prostituera sig för att kunna köpa mer nya prylar och kläder, är det lätt hänt att instinktivt slå ifrån sig det som extrema exempel på personliga tragedier utan koppling till strukturella problem eller en själv.

Men precis som med till exempel alkohol finns det en koppling mellan antalet som drabbas värst och normerna i samhället. Det finns inget vakuum mellan dig och pojken, utan alla grader av offer för konsumtionssamhället, inte minst de som lånar för överflödskonsumtion.

Genom att även se på det extrema i köpkulturen, blir det lättare att förstå köpkulturen i stort.

För varje person som i (icke-)handling utgör en positiv förebild, som visar på andra vägar i livet än konsumismens, öppnas en dörr för alla unga som i hela sina liv konstant marinerats med budskap om att du är vad du äger.

På så sätt kan vi alla göra skillnad genom att visa på alternativ. Inte minst för barn och unga som generellt är mer öppna för nya tankar. Allt spelar roll, så uppdragskalender istället för prylkalender är en av många möjligheter till en bra början.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: