Bästa leksakerna

25 november 2018

Det är inte lätt att hålla nere konsumtionen med barn, när köpbudskapen är överallt. Det forskas till och med på hur reklamen ska påverka 1-åringar att önska vissa varor innan de ens lärt sig prata ordentligt, och sedan bygga sina liv kring konsumtion och trohet till varumärken.

Juliet Schor, professor i sociologi, visar på forskning att så kallade tweens (cirka 6–12 år) blir mindre lyckliga ju mer reklam och media de utsätts för. Unicef anger ett mer extremt konsumtionssamhälle som stor orsak till att brittiska barn i deras studie är mindre lyckliga än bland andra svenska barn. De lär inte heller ha sett vår uppdragskalender.

Sedan finns det ju barn som får andra problem av slöserisamhällets ägoism. på ”andra sidan” också, och med vetskapen om att det finns både fattiga och rika barn inom alla världsdelar kan vi begrunda dessa bilder:
Asian children

Define necessity

En motvikt är den här listan på de fem bästa leksakerna någonsin, med utförliga motiveringar via länken. Enkla och billiga saker som kan användas på många olika roliga sätt:
1. Pinne
2. Kartong
3. Snöre
4. Toarulle
5. Jord

Seriöst bättre än leksaksbranschens egna tidlösa topplista.

Om fem-listan hade fem platser till kanske vi där även skulle se snö, boll, lego, kortlek och kritor? Eller vad tror du?

One Response to “Bästa leksakerna”

  1. Maria Says:

    Glöm inte pruttkudden 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: