Köpa mindre? Men tillväxten då?

17 november 2018

 

Inget kan växa för evigt på en begränsad planet. Frågan är alltså inte OM, utan NÄR vi får en ekonomi som inte bygger på tillväxt.

Genom att fler väljer bort överkonsumtion redan idag, så ökar chansen för en mjukare övergång till en hållbar ekonomi, än om ekonomin kraschar och alla skulle tvingas byta livsstil väldigt snabbt.

Exakt hur den nya ekonomin kommer se ut är det ännu ingen som vet, men vi vet att det inte går att kompromissa med naturens villkor, så därför måste ekonomin anpassas till ekologin och inte tvärtom. Det finns mer än tillräckligt för allas behov om vi fördelar bättre och satsar på samarbetsekonomi snarare än konkurrism.

När SOM-institutet vid Göteborgs universitet 2009 senast frågade svenska folket om vi ska ”satsa på ett miljövänligt samhälle även om det innebär låg eller ingen ekonomisk tillväxt” så var det en majoritet som svarade att det är ett mycket bra förslag.

BNP-tillväxt mäter inte om det är något bra eller dåligt som skapats. Vissa saker bör självklart växa, men andra bör minska. Så låt oss utveckla samhället på bättre sätt än allt större prylberg.

Riksdagens miljömålsberedning konstaterar 2016 att ”en utveckling med låg eller ingen BNP-tillväxt kan medföra en högre välfärd än en utveckling med hög BNP-tillväxt beroende på utvecklingen av miljötillståndet, hälsoaspekter, sociala värden, etc”.
Statsbudgeten har nu kompletterat BNP med nya välfärdsmått för att bättre spegla samhällets utveckling. Så en mer realistisk och hållbar syn på tillväxt är absolut inom räckhåll.

Fyra jordklot

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: