Gyllene tider att byta livsstil nu

29 juli 2016

Det finns idag bättre möjligheter än någonsin att leva med frivillig enkelhet. Det blir allt billigare att klara basbehoven, samtidigt som var och en har IT-möjligheter som i gårdagens sagor var ren magi. Så har också andelen mycket fattiga i världen minskat kraftigt de senaste årtiondena och världens länder har nu enats om att utrota fattigdomen till år 2030.

Medellönen i Sverige är nu 32 000 kr. De flesta heltidsarbetande i Sverige har konstant sedan 90-talet föredragit kortare arbetstid hellre än högre lön. Hälften kan tänka sig att ha ett köpfritt år med bara inköp av förbrukningsvaror.

Men i praktiken är det lättare sagt än gjort att välja frivillig enkelhet om man redan är inne i ekorrhjulet. Forskning visar att människor med materialistiska värderingar är mindre lyckliga än andra, men det är svårt att gå mot strömmen och praktisera konsekvenserna av att mer inte är samma sak som bättre.

En av de saker människor ångrar mest på sin dödsbädd är att ha strävat för mycket efter att uppfylla andras förväntningar – sådant som inte gjort någon lyckligare eftersom vi aldrig kan bli nöjda om fokus är strävan efter status. Förnöjsamhet skulle även framtvinga nya ekonomiska system som anpassar sig till människa och miljö istället för tvärtom.

De globala hoten må vara större än någonsin, men så är också möjligheterna. Om vi lyckas undvika global kollaps – var hamnar vi då?

Annonser

One Response to “Gyllene tider att byta livsstil nu”


  1. 32 000 kr verkligen… hm…. jag har 17 000. Åker utomlands vartannat år och går på Liseberg med tre barn en gång varje år. Skattefri bil, ica basic på menyn och totalt köpstopp (för mig – barnen behöver kläder etc) sedan 17/10-15 and for life.
    Gillar´t 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: