Naturvårdsverkets 23 förslag för hållbar konsumtion

17 november 2014

Nudging, nya mått på välfärd och åtgärder mot planerat åldrande. Det är några av alla de förslag som Naturvårdsverket i höst lanserat i en 90 sidor lång skrivelse för hållbar konsumtion.

Likt en tidigare studie från Nordiska ministerrådet (Mont et al, 2013) är Naturvårdsverket i rapporten tydliga med att konsumtionen måste minska: ”Det handlar inte bara om att påverka vad vi konsumerar, utan även om att styra i riktning mot hållbara konsumtionsnivåer och förändrade beteenden.”

De skriver också: ”Bristen på detaljerad kunskap om konsumtionens miljöpåverkan får inte hindra oss från att föreslå och genomföra åtgärder. Vi vet redan nu att vi är mycket långt ifrån en miljömässigt hållbar konsumtion och nya åtgärder och styrmedel behövs.” 

En rapport från Konsumentverket 2011 visade att två tredjedelar av ungdomarna mellan 15 och 17 år aldrig eller sällan tänker på etik- eller miljöpåverkan inför ett köp. En tredjedel av alla svenskar gör ingen koppling mellan sin egen konsumtion och de avfallsmängder som de genererar (Avfall Sverige 2011).”

I skolans läroplan har hållbar utveckling fått stort utrymme, men många lärare känner sig okunniga om hur de ska undervisa om miljö. Det finns helt enkelt mycket att göra mot överkonsumtionen och vi kan alla fundera på om det verkligen är fler strån som stacken behöver.

Linus Pettersson, talesperson En köpfri dag

Linus Pettersson
Talesperson för En köpfri dag

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: