Materialismens historia

14 november 2013

bnd_human development

”Den som vet när han har tillräckligt är rik.”
– Skrivet i Tao Te Ching, för 2273 år sedan.

Det finns tecken på materialism även för tusentals år sedan, till exempel genom långt fler flintyxor än man rimligen kunde behöva. Vissa menar också att vi har en medfödd materialism. Frågan är då hur det ser ut för våra närmaste släktingar aporna?

Det verkar hur som helst som att materialismen var mindre utbredd förr.  Det historiskt sett extrema konsumtionssamhälle vi har idag grundlades till stor del genom reklamkampanjer i USA på 20- och 30-talet, och spred sig till övriga västvärlden på 50-talet. Med ett annat vägval då, så hade vi kunnat ha fyra timmars arbetsdag nu, istället för dagens ständiga jakt efter nya prylar som reklamen får oss att vilja ha.

När slavrevolterna upprepade sig på 1800-talet så bedömde britterna att det inte längre lönade sig att ha slavar i sina kolonier. Istället ville man att slavarna skulle arbeta för lön på de brittiska sockerplantagerna. Det fanns dock ett stort problem med detta. Slavarna nöjde sig med det de kunde ordna på egen hand, de hade inte vår tids omåttliga begär efter mer och mer. I det brittiska parlamentet fördes därför en högst medveten diskussion om hur man kunde skapa begär efter mer hos slavarna (se fotnot 20 här).

Det här är samma diskussion som i våra dagar har utvecklats till att man nu diskuterar hur reklamen ska kunna nå ut till 1-åringar. I en undersökning var det cirka 7 procent i USA som sade sig vara villiga att mörda för tre miljoner dollar. De har kanske inte tagit del av lyckoforskningens rön om den svaga kopplingen mellan pengar och lycka, och att människor med materialistiska värderingar är mindre lyckliga än andra.

Idag ser vi att samhället i stort fortsätter på materialismens bana, samtidigt som motkrafterna växer, inte minst attitydmässigt. Ekonomiska kollapser som i Grekland ställer också mycket på sin spets. Hur materialismens historia fortsätter kan vi alla vara med och påverka.

Annonser

One Response to “Materialismens historia”

  1. Inga Prylberg Says:

    Här en bra artikel som avslutas med en lista på när olika delar av konsumtionssamhället introducerades. Till exempel kom bakgrundsmusik som skulle få oss att handla mer på varuhus redan 1936. Men i över 99 % av mänsklighetens historia har det inte funnits några butiker:
    http://www.svd.se/centrum-i-periferin


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: