Årskrönika

3 januari 2012

Nu med hela tre dagars perspektiv på 2011 är det dags för en årskrönika! 🙂

Första 2/3 av året har vi inte så mycket att säga om, men sedan fick vi verkligen uppleva framgångar för köp mindre-rörelsen:

1. Hösten började med att 11000 svenskar avslutade det gemensamma projektet en köpfri månad för den här gången.

2. Den 6 oktober meddelades att Nobelpriset i litteratur i år går till Tomas Tranströmer som skaldat konsumtionskritik.

3. Den 22 oktober talar statsminister Fredrik Reinfeldt i flera minuter till hela Moderaternas partistämma om att det är oerhört viktigt att lyssna på den ”rätt omfattande kritiken mot konsumtionssamhället”.

4. EU-projektet Europa minskar avfallet uppmanar till halverad konsumtion och hade över 7000 aktiviteter runt om i Europa under sin kampanjvecka i slutet av november.

5. Den 26 november inföll En köpfri dag i Sverige och fick mer media än någonsin. Cirka 70 tidningsartiklar och åtta radiointervjuer. Efter det hände ännu mer under årets sista månad:

6. En SIFO-undersökning visade att det som stressar folk mest inför julen är julklapparna. Endast 15 procent anser att julen ens delvis borde handla om julklappar. 10 procent köper inte några julklappar alls. Hälften tycker att begagnade julklappar är helt ok.

7. Ärkebiskop Anders Wejryd sade att ”julen är kidnappad av kommersen”.

8. Julhälsning från SVT: ”Köp inga julklappar i år”.

9. Fredrik Lindström har tillsammans med Henrik Schyffert hela året spridit prylhetskritik med sin hyllade show och bok om folks jakt efter det perfekta boendet och den perfekta inredningen. På juldagen ägnade Fredrik stora delar av sitt Vinter-program i radio P1 åt tillväxtkritik.

10. Dagens industris läsare fick nästan vår kritik mot konsumtionssamhället att framstå som mild :)

11. När till och med Svensk handel utan ironi tipsar i tv om hur man kan minska konsumtionen ytterligare, så vet vi knappt vad vi ska säga längre…

Förändringen består alltså inte bara i att ytterst få offentligt säger emot längre. Fredrik Reinfeldt, Svensk handels representant och Dagens Industris läsare väljer aktivt att stödja kritiken mot konsumtionssamhället. Vad hände med mångmiljonkampanjerna för ökad konsumtion till varje pris?

Det verkar som att hela köp mindre-rörelsen har åstadkommit en reell värderingsförskjutning, där debatten nu förs allt mer på vår planhalva. Det skapar nya, spännande möjligheter 2012!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: