Trender för En köpfri dag

28 november 2011

De närmaste åren kommer klimatkrisen bli allt mer akut och jakten efter lösningar bli allt mer intensiv. Skuldrådgivare vittnar om att allt fler skuldsätter sig på grund av överkonsumtion. Den negativa stressen i samhället är konstant hög och vi har inte blivit lyckligare på 40 år.

Med andra ord lär våra frågor bara bli allt mer aktuella. Så varför vara efterklok när du kan vara klok redan nu? Engagera dig för minskad konsumtion!

Vi vet fortfarande inte hur många som sympatiserar med En köpfri dag, men många vittnar om att den vanligaste reaktionen är att inte känna till En köpfri dag, för att sedan vara positivt inställd när man får veta vad det handlar om. Mängden uppmärksamhet i traditionell media och sociala medier verkar öka och är nästan alltid positiv eller neutral/både och.

För fyra år sedan hade Svenskt näringsliv en massiv mångmiljonkampanj mot köp mindre-rörelsen med bland annat Sagan om gumman som handlade för lite, men nu när till och med statsminister Reinfeldt sett sig tvungen att legitimera köp mindre-rörelsen, så är det sällsynt att någon tillväxtvän tar strid.

Istället kanske deras nya strategi är att hålla tyst i väntan på att de ska komma på hur de ska agera till följd av det nu utbredda tvivlet att det kanske trots allt stämmer att vi bör minska konsumtionen.

Redan 2005 trodde ju halva svenska folket i Demoskop att ekonomisk tillväxt totalt sett är dåligt för miljön, och det mesta tyder på att den skaran är ännu större idag. Sedan dess har ju både klimatkrisen och  tillväxtkritiken uppmärksammats en hel del.

Utvecklandet av alternativ till att köpa nyproducerat ökar. I somras hade 11000 svenskar tillsammans augusti som en köpfri månad. Som grädde på moset gick Nobelpriset i litteratur i år till Tomas Tranströmer, vars konsumtionskritik vi redan tidigare uppmärksammat.

En köpfri dag åstadkommer mycket i många länder för noll kronor. Och eftersom så många gillar vårt utmanande av ökad konsumtion som ledstjärna för samhället, så är potentialen för En köpfri dag mycket stor.

2012 infaller En köpfri dag lördag 24 november. Skriv in i kalendern redan nu att du kan engagera dig då! Kanske skriva en insändare eller planera en aktivitet? Det är både meningsfullt, lärorikt och roligt!

Fram till dess fortsätter vi att sprida budskapet: Köp mindre – lev mer! Om du inte redan gjort det: följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook.

Göran Hådén

Intressant? Andra om buy nothing day, en köpfri dag, okonsumtion, hållbarhet, shopping, jul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: