Därför firas En köpfri dag

15 november 2011

En vändning verkar vara på gång, men än köps det mer än någonsin, både i Sverige och världen. Det finns många skäl att fira En köpfri dag, men några vanliga är:

1. Miljön. Överkonsumtionen är det grundläggande största miljöproblemet. Om alla konsumerade som vi i Sverige skulle det behövas flera jordklot till för att få jordens resurser att räcka till. Att välja miljöanpassade varor är bra, men det är ännu viktigare att det köps mindre. 50 procent av svenskarna kan tänka sig att minska sin konsumtion för klimatets skull och 20 procent säger sig redan ha gjort det.

2. Hur vi mår. Forskning visar att människor med materialistiska värderingar är mindre lyckliga än andra. Sverige är världens sjunde reklamtätaste land och reklamen får oss att känna oss mer missnöjda med det vi har. Andelen svenskar som är positiva till reklam från 2005 till 2012 har minskat från 44 till 18 procent.

3. Ting tar tid. Det tar tid att tjäna ihop till saker, det tar tid att välja ut saker och det tar tid att sköta om saker. Köp mindre och få mer tid att leva istället. Om vi inte köper lika mycket behöver vi inte heller jobba lika mycket.

4. Skuldbergets baksmälla. Många skuldsätter sig för att ens ha råd med köphysterin, särskilt kring jul. Fattigare barn i Sverige hamnar utanför när status till stor del avgörs av prylar.

Lösningar:
Visa politikerna att det finns många som stödjer om de vågar driva förslag som kan minska överkonsumtionen. Till exempel att beskatta råvaror hårdare, göra reparationer billigare, förlänga garantitiden på prylar, begränsa reklamen, med mera. Du kan också inspirera din omgivning genom din egen livsstil och visa på fördelarna att som individ sänka sin konsumtion.

Slit inte ut människor och miljö – handla genom att inte handla. Gott om fakta och alternativ till köp- och slängsamhället finns här på bloggen. Rik är inte den som har mycket – utan den som saknar lite.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: