Nytt välfärdsmått i tysk politik

10 augusti 2011

Det har länge talats om behovet av alternativ till BNP som mått på välfärden, för att kunna komma bort från överkonsumtionen.

I den nordtyska delstaten Schleswig-Holstein har de gröna i delstatsparlamentet nu tagit fram – med hjälp av bland annat Institutet för ekologisk ekonomi i Berlin – ett alternativt välfärdsmått, omfattande 21 parametrar.

Från det konventionella BNP-måttet subtraheras här kostnader för miljöförstöring och förlust av naturresurser medan annat – till exempel ideellt arbete – adderas och hänsyn tas även till sådant som inkomstfördelning och hur mycket som satsas på hälsa och utbildning. Mäter man utvecklingen i Schleswig-Holstein från 1999 och tio år framåt så framgår att BNP stagnerat medan välfärden – mätt på det nya sättet – fortsatt att öka, medan utvecklingen i Tyskland som helhet varit precis tvärtom.

Det här initiativet har slagits upp stort i lokalmedia och uppenbarligen inte påverkat de grönas opinionssiffror i Schleswig-Holstein negativt, man ligger där nu runt 22 procent, vilket är hela 10 procent över vad man fick i det senaste delstatsvalet.

Valter Mutt
Riksdagsledamot MP

Källa med talande diagram på sida 19-20, där blå kurva markerar det nya sättet att mäta och grön kurva BNP-utvecklingen. Se även den här längre rapporten på engelska från det tyska miljöministeriet om alternativa välfärdsmått. Samt den här tidningsintervjun med de grönas gruppledare i delstatsparlamentet i Schleswig-Holstein.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: