Viktigast köpa mindre och återanvända mer

30 juni 2010

Idag skriver TT om hur svårt det är att handla miljöanpassade kläder. Bara för att tillverka en t-shirt i bomull går det åt minst 3000 liter vatten. Enbart mellan år 1997 och 2007 ökade försäljningen av kläder och skor i Sverige med 64 procent.

Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas tre jordklot till om jordens resurser skulle räcka till. Vi kan inte fortsätta att leva på bekostnad av jordens fattiga och kommande generationer.

Ekologiskt och återvinning är bra, men det är viktigare för miljön att minska avfallsmängden från början. Köp mindre och återanvänd mer. Lite kreativitet gör susen! På ickeköpet får vi mer tid och lycka.

Lövet Rustle och hans vänner lär på ett glädjefyllt sätt ut sådan miljökunskap till alla barn mellan 6 och 106 år. Fler affischer, serier, utbildningsmaterial och annat med Rustle the Leaf finns här.

Göran Hådén

2 Responses to “Viktigast köpa mindre och återanvända mer”

 1. Bengt Eriksson Says:

  Jag håller helt med om detta. Men, har någon hört en politiker säga att vi måste minska konsumtionen?
  Vi sitter fast i det politiska och finansiella systemet. För att politiker skall kunna hålla en del av alla sina vallöften måste de också få in de skattepengar som möjliggör detta.
  Detta är enligt min syn på saken omöjligt att lösa på frivillig basis eftersom väljarna prioriterar plånboksfrågor, vi blir med andra ord köpta.
  Vi måste tvingas in i ett annat tänkande av utifrån kommande orsaker vi inte kan påverka – jag tänker då på Peak oil som kommer att tvinga fram ett helt nytt tänkande.
  Det är inte troligt att myndigheterna någonsin kommer att nämna Peak oil över huvud taget, utan använda andra namn, som tex arbetslöshet pga sämre internationell konjunktur m.m.
  Men, visst känns det bra att kunna laga en T-shirt i stället för att köpa en ny….?!

 2. Ivan L Says:

  Får också pusha lite för Freecycle, ett kostnadsfritt nätverk för att uppmuntra återanvändning av saker som redan är tillverkade. Via Freecycle kan man utan kostnad både annonsera saker som man vill skänka bort och efterlysa saker som man behöver.
  Det finns flera lokala grenar i Sverige, se här:
  http://www.freecycle.org/group/SE/Sweden


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: