Bra att BNP inte ökar

1 mars 2010

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Idag kom nya siffror om minskad tillväxt i Sverige. Sorg och tandagnisslan som vanligt bland många. På kort sikt blir det ju stora problem när grunden för systemet gnisslar, men på lång sikt vet vi ju att det är ohållbart med ständigt ökad bnp.

Det finns ett mycket nära samband mellan ekonomiskt tillväxt, materiell resursförbrukning och koldioxidutsläpp. Visst går det kanske rent teoretiskt sett att även under lång tid ha en låg ekonomisk tillväxt som inte sliter ut människor och miljö, men det är knappast ett realistiskt mål. Även så kallad tjänstekonsumtion innebär ju ett visst mått av materiell resursförbrukning.

Det är inte lätt att ändra ekonomins villkor, men det går. Att ändra naturens villkor är däremot omöjligt. Således är det trots allt ekonomins villkor som måste ändras, när dessa nu krockar med naturens villkor.

Om vi ska klara klimatet så måste vi komma ifrån det droglika beroendet av ständig ekonomisk tillväxt. Exakt hur alternativet ser ut vet vi ännu inte, men just därför måste vi hålla hoppet och debatten levande.

Hur kan vi utveckla samhället utan att slita ut människor och miljö? En bra sammanställning av kritik och alternativ till tillväxt finns här.

Lovande är till exempel att Frankrikes president Sarkozy försöker få de rikaste länderna att komplettera bnp-måttet med en rad andra faktorer, bland annat människors självupplevda välbefinnande.

Media: DN, GP, Sn, SvD, SvD2

Intressant? Andra om ,ekonomi, , , , , bnp

2 Responses to “Bra att BNP inte ökar”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: