Imorgon är det dags!

27 november 2009

Vodpod-video är inte längre tillgängliga.

Imorgon, lördag 28 november 2009, firar vi En köpfri dag! Att inte köpa något är för vissa enkelt och för andra en rejäl utmaning. Nästan alla rika länder är med och firar, Nordamerika redan idag.

Förr levde vi i alla fall i slit- och slängsamhället. Idag är det snarare köp- och slängsamhället som gäller. Enbart mellan år 1997 och 2007 ökade konsumtionen av kläder och skor i Sverige med 64 procent.

Shopping tvingar oss att förvärvsarbeta mer för att ha råd med alla statusprylar. Aldrig får vi vara nöjda med det vi har. Reklamen ser till att ständigt väcka vårt begär efter mer.

Glädjen över den inköpta varan försvinner ofta fort. En studie som ifjol publicerades i den vetenskapligt ansedda tidskriften Science visar att det inte finns något samband alls mellan hur mycket pengar människor lägger på personlig konsumtion och hur lyckliga de känner sig.

Vår överkonsumtion är dessutom en av de största orsakerna till miljökrisen. Ju fler prylar som produceras, desto mer naturresurser förbrukas och desto större blir utsläppen.

Vissa shoppar så mycket att de blir köpberoende och det finns till och med tonårstjejer som prostituerar sig för att ha råd att hänga med i köphetsen.

Att jämföra sig så mycket med andra är ingen bra lyckostrategi. Däremot visar forskningen att det är bra för lyckan att engagera sig i något meningsfullt, som En köpfri dag.

Handla genom att inte handla!

One Response to “Imorgon är det dags!”


  1. […] This post was mentioned on Twitter by Emanuel Hallklint, Järna Kommunikation. Järna Kommunikation said: RT @emanuel: Bra inlägg om konsumtion vs lycka: http://tinyurl.com/y9jlw64 & http://www.lyckobloggen.se/?p=969 #enkopfridag #bnd09 […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: