Detta med miljöbesparingar

5 maj 2009

Hörde i går på Ring P1 en man som ringde in och var lite negativ till lovsongen kring alla effektiviseringar och miljöbesparingar som görs i form av snålare bilar och liknande. Han menade helt enkelt att ”vad gör vi med de pengarna som blir över?, vi kör mer bil, eller handlar fler prylar”.  ”Det går åt minst energi om man dör, man är en belastnint på miljön så länge man lever” sa Tomas, ”så har det ju inte alltid varit” svarade mannen då. Tomas Tengby verkade mest tycka det var jobbigt att någon ringt in och börjat kritisera. Men jag tycker att mannen var något viktigt på spåren. Det är ju så att vi lätt fokuserar på de miljövänliga prylarna, eller snarare de miljövänligare prylarna. Det är bekvämare så, då slipper man känna att man måste avstå från något. Man kan fortsätta som förut, men allt man tidigare köpt är nu miljövänligare och då är alla problem borta. Eller?

Vi glömmer lätt att den vara vi ej köpt, är den enda vara som ej behöver belasta miljön alls. Alltså den miljövänligaste varan!

Men Tengby fick in en bra poäng i alla fall,  att man kan köpa fler tjänster. Det tror jag på. För något måsta man ju köpa för alla pengarna man jobbar in. Om man enligt mitt tips slutar köpa saker (såklart inte helt…) så får man ju ännu mer pengar över än om man fortsatte shoppa som förut (men såklart köpte miljösmarta prylar). Ja man kan ju jobba mindre, och få mer tid (downshifting). Eller så kan man skänka bort pengarna, eller investera dom i världsförbättrande projekt, eller köpa tjänster som sagt.

Missförstå mig inte, såklart skall man välja Fair Trade och miljövänligt när man väl måste köpa något. Men det jag menar är att vi måste börja tänka längre, jag tror även att vi bör förbruka mindre/färre varor.

Ring P1: Lyssna själv på samtalet här (27 minuter in i programmet är det)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: