Klimathot eller ekonomihot?

2 december 2008

Så var det  över. Årets köpfria dag har glidit förbi. Helt utan att någon brydde sig om du frågar någon, en viktig grej menar andra och vissa är rent av rädda att den ekonomiska krisen skall förvärras av detta hemska påfund.

Ja, ökad konsumtion eller minskad konsumtion, det kan vara en känslig fråga. Men i slutänden så tycker jag att varje indivit måste ha rätten att välja att inte konsumera för en dag. Så samhällsfarligt kan det väl inte vara?

Nej, jag och många andra tror att det är mycket nödvändigt att vi, som redan har det så bra ställt, börjar se hur vi kan, inte bara börja klimatoptimera våra inköp, utan även minska vår klimatpåverkan genom minskad konsumtion. Frivillig enkelhet behöver inte innebära frivillig olycka. De korta temporära lyckorusen vi upplever efter ett ”lyckat” köp kanske också skall bytas mot mer långsiktig lycka. Hur vi uppnår den får vi hjälpas åt att lista ut.

Och så frågan som alla journalister frågar: hur många deltar i en köpfri dag i Sverige?
48% svarade ”Ja, jag hatar konsumtionshetsen.” när 390 svarade på frågan ”Vägrade du handla något i går?” na.se

Och så avslutar vi med lite länkkärlek till några av de bloggare som deltog: duarvaddulaser, Mikael Good, Kajak, Erik Malm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: